fredag 25 januari 2019

torsdag 24 januari 2019

Vinterjogg

På fredag den här veckan kör vi årets vinterjogg. Tänk på varma kläder och bra skor. Vi joggar antingen GIF-rundan eller till Ramnasjön beroende på hur halt det är.

So-prov torsdag vecka 5


Det som ska läsas på inför so-provet om Romarriket nästa vecka, finns på Google classroom.
/Irene

torsdag 17 januari 2019

Idrottsteori

Allemansrätten, år 7


1.  Läs inledningen om Allemansrätten från Wikipedia nedan.

      2. Se filmen om Allemansrätten från Friluftskanalen på adressen: https://youtu.be/F29qQXmt6EY

      3. Skriv själv  en sammanfattning om vad du tycker är de viktigaste rättigheterna (och skyldigheterna) enligt allemansrätten. Antingen på lösblad (lämna i Magnus fack), mail (magnus.m.eriksson@edu.boras.se) eller på Ping-Pong senast nästa idrottslektion.


Allemansrätten är en rätt för alla människor att färdas över privat mark i naturen, att tillfälligt uppehålla sig där och till exempel plocka bär, svamp och vissa andra växter. Med rätten följer krav på hänsyn och varsamhet mot natur och djurliv, mot markägare och mot andra människor. Ordet syftar främst på rätten så som den förekommer i NorgeSverigeFinland och Island, också om liknande rättigheter finns i glest befolkade trakter i andra delar av världen. Rätten har något olika utformning och innebörd i varje land.
På senare år har allemansrätten explicit skrivits in i lagen i Sverige och Norge, men också i dessa länder grundar sig reglerna till största delen på sedvanerätt och en motsatsvis tolkning av vissa lagregler som anger vad som är förbjudet; motsatsvis tolkning innebär då att det som inte är förbjudet är tillåtet. Innehållet i allemansrätten utformas även genom prejudicerande domar. Det finns förhållandevis få sådana domar så många konflikter mellan markägare och nyttjare av allemansrätten har sin grund i oklarhet om vad allemansrätten exakt omfattar och vad som faller utanför.
I länder utan allemansrätt brukar det finnas områden i statlig eller kommunal ägo där man kan vandra fritt, såsom nationalparker. Sådana ligger i första hand i glest befolkade områden. Det brukar finnas utpekade vandringsleder med markerade tältplatser. Ett nät av Europaleder som korsar Europa finns.
Norden
Allemansrätten i Sverige, Finland och Norge grundar sig på en gemensam tradition även om rättigheterna skiljer sig något mellan de olika länderna. Traditionellt skiljde sig sedvanerätten också mellan olika regioner. Rätt att röra sig till fots, att tillfälligt övernatta och att plocka bär och svamp ingår i alla länderna (rätten kan vara begränsad till exempel i naturreservat).
Sverige
Runt sekelskiftet 1900 ansågs sedvänjan att det står var och en fritt att plocka bär i skog och mark vara rådande av ålder.
Uttrycket allemansrätt etablerades efter andra världskriget (1940-talet) som följd av en fritidsutredning som tillsattes 1937. Med den andra lagstiftade semesterveckan[9] önskade man från myndigheternas sida ta fram åtgärder som kunde underlätta för tätorternas befolkning att komma ut i naturen.
Sedan 1994 finns följande inskrivet i en av Sveriges grundlagar, nämligen regeringsformen (RF): ”Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”.[10] Den lagtext som i praktiken styr allemansrätten ingår i huvudsak i 2 och 7 kapitlet av miljöbalken. Det enda som uttryckligen finns skrivet om allemansrätten i miljöbalken är dock: "Var och en som utnyttjar allemansrätten eller annars vistas i naturen skall visa hänsyn och varsamhet i sitt umgänge med den" (kap 7, 1 §). Naturvårdsverket sammanfattar allemansrätten i orden ”Inte störa – inte förstöra”.
Eftersom allemansrätten inte definieras explicit kan den ses som negativt definierad, på så sätt att allemansrätten är det utrymme som lämnas kvar eftersom det inte faller under straffrättsliga regler som åverkan, reglerna om skadeståndsansvar eller möjligheten för en markägare att begära förbud mot en viss verksamhet.[11]
Som exempel har det ansetts som stöld att kommersiellt plocka stora mängder fönsterlav. Det går att meddela förbud att vistas på mark om det medför förfång eller olägenhet för markägaren. En arrangör av forsränning förklarades av Högsta domstolen sakna rätt att organisera forsränning på en annan persons mark, efter det att omfattningen av aktiviteterna medfört skador på fastigheten och olägenheter för fastighetsägaren.[11]
Under 2000-talet har diskussionen runt allemansrättens reella ursprung, dess inskränkningar och konflikt med äganderätt och hemfrid ökat.

onsdag 16 januari 2019

Provschema


Nu ligger terminens provschema på Inforummet i Pingpong. Ev kan mindre ändringar komma att göras under terminens gång, men i det stora hela ska detta schema gälla.

Läxförhör (tex glosor), test som inte behöver förberedas hemma, inlämningar som jobbas med i skolan etc räknas inte som prov och finns därför inte med på provschemat.

onsdag 9 januari 2019

Planering för engelska


Planning English 7 w. 2-5 Countries


Text
Grammar
2
The World Says Hi!
TB p. 56-57
WB p. 56-57 ABC
+ extra from Teacher's book p.75DE

Presens och preteritum av verbet have
WB p. 116-117

3
Living in the United States
TB p. 58-61
WB p. 58-60 ABCDE
Verb i presens
WB p. 118-119


4
What the Shark Vomited
TB p. 62-63
WB p. 61-63 ABCDEFG

5
Lost Passport
TB p. 64
WB p. 64-65 ABC
Preteritum av regelbundna verb
WB p. 120-121

6
During the next weeks you are going to work with an English speaking country, that you are going to make a presentation about.
You will get the instructions on a separate paper.